Навършват се 80 години от рождението на Стефан Данаилов. Годишнината се отбелязва с мащабна програма от събития. Сред тях е и специален спектакъл, чрез който учениците на Мастъра съживяват спомена за него. 

Тази вечер Народният театър е Стефан Данаилов. Приятели, колеги и почитатели на актьора са свидетели на единственото по рода си събитие - спектакъл, в който най-голямото наследство на Мастъра - неговите ученици, взимат участие, за да съживят ярки моменти от неговата биография и творчески живот.

Спомен за Стефан Данаилов
Снимка: bTV

„Ще честваме 80-тата годишнина на Мастъра. Ще видим някои от неговите студенти“, казва актьорът Деян Ангелов.

Всеки от учениците на актьора ще се включи с артистично изпълнение, за да съживи спомена за него. Автор на спектакъла е племенницата на актьора Росица Обрешкова. Иван Юруков ще изпълни знакова за Стефан Данаилов песен в специален за случая аранжимент.

„Нашето участие е  един реверанс към празника, който щяхме да празнуваме, ако той все още беше между нас. Това ще бъде една компилация от две парчета, които ще изсвирим заедно с колеги от театъра“, казва актьорът Иван Юруков.

Спомен за Стефан Данаилов
Снимка: bTV

Както кариерата на актьора, така и отбелязването на неговата 80-годишнина излиза отвъд стените на театъра. Филмът „Ламбо от София“ на журналиста Георги Тошев ни открехва софийските страници от биографията на актьора.

„Паметта е колективно изкуство. Много вярвам ,че в споделянето тази памет остава. В това отношение Стефан Данаилов е щастливец“, казва Георги Тошев. 

Спомен за Стефан Данаилов
Снимка: bTV

Георги Тошев е и съсценарист на юбилейния спектакъл, а в градинката пред Народния театър лични и сценични фотоси на актьора припомнят образа му на минувачите. Герой от ноар, бонвиван, любимец на жените, дори екшън герой, са само малка част от лицата, с които Стефан Данаилов ще остане в съзнанието на поколения българи. 

Честването на 80-годишнината на големия актьор се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Набраните средства от представлението „Стефан Данаилов на 80: години любов“ ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил и самият Стефан Данаилов.