Далеч от камери, фотообективи и журналисти днес се учреди политическият проект „Има такъв народ“, чийто лидер е Слави Трифонов.

Снимка: БГНЕС

Учредителното събрание се състоя в столичен хотел, на него присъстваха около 800 делегати. Те обаче отказаха коментар за случващото се зад вратите, а Слави Трифонов влезна от заден вход, за да избегне медиите.

Късно вечерта във "Фейсбук" профила си Трифонов качи видео от учредителното събрание.

Новият проект идва, след като на 21 януари 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийски градски съд (СГС), с което беше отхвърлена молбата за вписване на партия „Няма такава държава“ на Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии.

Снимка: БГНЕС

Причината за отказа на съда да регистрира политическата формация е нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии – „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“.

Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ѝ – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме