Партия „Няма такава държава” може и да не получи регистрация от съда, предупреждават конституционалисти.

„Няма такава държава” беше учредена при пълна секретност. Името и логото ѝ обаче могат да се окажат проблем при регистрацията, предупреждава бившият конституционен съдия Пламен Киров. 

Снимка: btvnovinite.bg„Аз не бих регистрирал партията с такова наименование и с такъв символ. Все пак имам респект към действащото законодателство и смятам, че буквата на закона трябва да бъде спазена”, допълни Киров.

В закона за политическите партии пише, че „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България”.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Няма такава държава" отклониха поканата ни за интервю. Лидерът Слави Трифонов изрази позиция във „Фейсбук”, където засегна темата за името, но не и за логото на партията си.  

„Tвърдението „Няма такава държава" не отговаря на въпроса „Каква?" Каква „Такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим”, пише бившият шоумен в профила си.

Снимка: btvnovinite.bgБившият евродепутат Петър Курумбашев прогнозира тежък период за новата формация.
Политологът Даниел Смилов казва, че Слави Трифонов трябва да влезе в нова роля. 

„Тук е отговорността на политика да вземе позиция по важните за обществото въпроси – съдебна реформа, антикорупция и прочие, това може да е скучно, може хората да не го харесват, но това е функцията на партията”, допълни експертът.

Снимка: btvnovinite.bg


Засега не е ясно каква позиция ще заеме новата партия – ляво, дясно или център. Логото на „Няма такава държава" изключително много наподобява на това на украинската либерална партия „Гражданска позиция”. Тя е основана през март 2005 година.