След като Нидерландия и Австрия спряха страната ни за Шенген, у нас се появиха призиви от големи работодателски организации да спрем да купуваме стоки от Нидерландия. bTV провери какво внасяме оттам.

Данните от Министерството на икономиката, предоставени за bTV, показват, че през първите 8 месеца на тази година стокообменът между България и Нидерландия възлиза на близо 2 млрд. 350 хил. евро.  Той обаче не е равномерно разпределен.

Миналата година сме внасяли биодизел, телефони, медикаменти, а сме изнесли основно семена от слънчоглед, стъклени предмети и смеси от пшеница и ръж. За тази година досега също се отчита ръст на износа и на вносa от Кралството.

За 10 години като кареспондент у нас, журналистът Дирк ван Хартен казва, че нито мигрантите, нито икономическите причини са сред пречките пред България.

“Проблемът за Нидерландия относно България и влизането в Шенгенското пространство е корупцията“, казва той. 

Ван Хартен описва и още едно опасение на Амстердам – достъп на хора, престъпили закона, до информационните бази данни на Шенгенската зона.

„Страхът на Нидерландия е, че тази информация престъпни групи от България ще имат достъп до тази информация заради корупцията“, обясни още журналистът.

Според експерти не може да става и дума страната ни да окаже икономически натиск върху Нидерландия или Австрия за Шенген.

Въпреки че засега ни спира за Шенген, Нидерландия  продължава да инвестира у нас в селското стопанство,  ай ти услугите, транспорт и логистика. И докато се чуват гласове за бойкот, официално България няма намерения да реагира на Амстердам.