Обмисля се механизъм, по който доставчиците и търговците на хранителни стоки в отдалечените райони да бъдат компенсирани, съобщиха за bTV от Министерството на икономиката.

Парите за мярката ще дойдат от плащанията от „Лукойл“, които очакваме в края на март, анонсирани  миналата година.

От Министерството на икономиката казаха, че няма яснота откога конкретното им предложение ще влезе в сила. Подготвя се цялостен пакет от мерки, които ще са със социална насоченост. Такива, които ще се прилагат масово (като например отстъпката от 25 стотинки на литър гориво), не се планират.

Във врачанското село Горна Бешовица магазинът е само един.

„Големи цени и като няма много хора… то е невъзможно да се оцелее, да не се пребори със ситуацията момчето. Ако може да се помогне на селата, да имат поне по един магазин. Защото иначе умираме прави“, казва Светлана Тошева от село Горна Бешовица.

От магазина казват, че оцеляват трудно и заради транспортните разходи и инфлацията като цяло.

„С тия 50 човека, които пазаруват, няма как да се поддържа и да се правят разходи за магазин, както и да се държат ниски надценки, защото хората са основно пенсионери, безработни или с ниски доходи“, казва Орлин Димитров, управител на магазин в село Горна Бешовица.

От министерството на икономиката все още мислят как да подпомогнат доставчиците и търговците – дали да им предоставят по-евтино гориво или по друг начин.

Според икономисти, мерки за най-уязвимите са нужни, тъй като доходите на работещите не догонват темпа на инфлацията.

„Каква ще е логика за подпомагане на тези хора? Какво искаме да постигнем? Това е въпросът. Не просто да раздадем едни пари. Спомняте си ,че преди седмица проблемът според кабинета беше, че няма пари. Днес се чудим как да раздадем пари. Това е за мен казуса“, обясни икономистът Стоян Панчев.

Според него работещите с ниски доходи може да бъдат подпомогнати чрез по-ниски данъци и осигуровки или чрез увеличаване на ваучерите за храна.