Прозрачност и контрол над така наречените безотчетни възнаграждения на депутатите.

Това предвижда нов проект за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с вносител Мария Капон.

Парите за сътрудници, кафета, цветя, костюми, гориво, на които избраниците имат право - са в размер на 2/3 от стартовата депутатска заплата, която  е 4803 лв.

Това прави по 3202 лв. отгоре за всеки народен представител. Общо  – 9702 лв. месечно.

Към момента допълнителните пари се изплащат накуп към всяка парламентарна група.

Снимка: bTV

За последната 2020 г., например, по данни на "Института за развитие на публичната среда ", изплатените заплати на депутати са общо 23 милиона 471 хиляди лева, а в категорията "разходи за издръжка" са заделени малко над 11 млн. лв.

Проектът за нов правилник е внесен в комисия и утре ще влезе в пленарната зала за гласуване.

„Основната философия е промяната на финансиране и публичност на народните представители. Крайно време е да приключим с така наречената „черна каса“. Дала съм вариант за елегантен начин като в ЕП да има акредитирани сътрудници към народните представители в парламента. Назначена на временни трудови договори в зависимост от мандата към НС да има възможност за местни сътрудници назначени през счетоводна къща, която също да е публична“, каза Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Всеки народен представител да си назначава кантора, която да му следи разходите, е малко тежко, ако се реши, нямам против. Аз съм щастлив от такива предложения, защото това ми е професията. всяка една мярка е по засилване на контрола на разходването на средства - го приветстваме“, коментира, ГЕРБ-СДС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!