В навечерието сме на последния вот за годината от поредицата избори в страната. Остават броени часове до балотажа. В 7 ч. сутринта на 21 ноември започва вторият тур от президентските избори.

Денят за размисъл премина спокойно, а секционните избирателни комисии извършваха последни приготовления  за организацията на вота.

През цялото денонощие днес и до края на изборния ден утре са забранени политическата агитация и оповестяването на данни от социологически изследвания.

Подготовката за изборите тече нормално в страната и извън страната, отчетоха от Централната избирателна комисия. Сигнали за нарушения до момента няма. У нас ще гласуваме в близо 13 200 секции, а в чужбина българите ще могат да упражнят правото си на глас в 750 секции.

За тях има отделени и 335 машини. Машините са пристигнали навсякъде в чужбина. В страната машините са 11 380. До момента има само 6 сигнала за отказали устройства за гласуване у нас.

В столичният 23-и многомандатен избирателен район машините в секциите ще бъдат със 140 по-малко.

Материалите за изборите са раздадени на секционните комисии.

"Съветвам ги да не бързат този път при предаването на протоколите, да не стават грешки“, каза Валери Цолов, зам.-председател на 24 РИК.

В столичното 14-о училище подготовката за изборния ден започна рано сутринта. Машините се диагностицират на място пред двама души - членове на СИК.

„Миналия път бяхме с два избора и беше по трудно - много хора гласуват тук, две машини, много избиратели, сега ще е по-лесно“, констатира Петя Стоянова.

В секциите има дезинфектанти и ръкавици за избирателите. След подреждането секцията се запечатва и подписва от трима членове на комисията

261 машини за гласуване бяха разпределени към 307 секции в Сливенско.

На места имаше и притеснения. В 13 секции в областта ще се гласува с по две машини. Така, в единствената секция в село Чинтулово на две машини трябва да преминат близо 1000 избиратели.

"Тук трябва да ви кажа, че е нещо непоносимо, ние нямаме възможност да станем. Ние по такъв начин спираме хората да гласуват, защото всеки се страхува да дойде на тази опашка и да чака, няма как да ги наредим през един метър", обясни Марияна Хаджиева, заместник-председател на комисия.

От община Сливен отказали разкриването на нова секция и утре от комисията ще разчитат на повече полиция.

Методическите указания за гласуване извън страната не са променяни. Специално за Турция е взето решение да се прилагат методическите указания от 14 ноември и декларациите не е необходимо да се попълват само в секциите. Могат да се попълват извън СИК и да се представят при гласуването, уточняват от ЦИК.