Четири секции в чужбина остават без бюлетини за балотажа на 21 ноември, съобщават от Министерството на външните работи. От ведомството уточняват, че не са успели заради кратките срокове, далечните разстояния и COVID ограниченията по света.

Изборни книжа няма да могат да бъдат доставени преди началото на вота в две секции в Австралия – Аделаида и Бризбън, една секция в Нова Зеландия – Крайстчърч и една секция в САЩ - Сейнт Луис, щата Мисури. 

Тези четирите секции представляват 0,53 на сто от общия брой секциите зад граница. МВнР е информирало Централната избирателна комисия за тези четири секции и се очаква ЦИК да вземе решение за реда и начина, по който да се проведе изборния процес в тях.

От ведомството уточняват, че са осъществили безпрецедентна организация – в рамките на 72 ч. са подготвили, изпратили и доставили до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) над 710 хил. бюлетини за 750 секции, както и на 326 машини за гласуване, определени за 208 секции.

„На 16 ноември 2021 г. в 13 ч. МВнР получи от печатницата на БНБ бюлетините и незабавно стартира процес по тяхното пакетиране и оформяне като дипломатическа поща. Всички 750 пратки с бюлетини бяха подготвени за изпращане в рамките на 8 часа, като първите 250 от тях бяха предадени на DHL в 19 ч. и отпътуваха на същия ден, вторник, 16 ноември 2021 г.“, уточняват от МВнР. 

В сряда и четвъртък са отпътували и останалите бюлетини за района на Балканите, Австрия, Турция и Молдова, доставени със собствен транспорт на МВнР.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!