На фона на напрежението между партньорите във властта заради смяната на директора на „Пирогов“ непоклатима остава подкрепата за конституционните реформи. Очаква се промените да минат с конституционното мнозинство от 168 гласа.

Ето и гласовете „За“:

  • ГЕРБ-СДС - 69 гласа
  • ПП-ДБ - 63 гласа
  • ДПС - 36 гласа

Снимка: bTV

Кои са основните промени?

  • Цялостна съдебна реформа
  • Намаляване мандата на главния прокурор на 5 години
  • Ограничаване на президента при съставяне на служебен кабинет
  • Отпадане ограничението министри и депутати да имат само българско гражданство
  • Индивидуална конституционна жалба

Снимка: bTV

В навечерието на второто първо четене конституционната комисия проведе финално заседание преди да предаде проекта на пленарната зала.

Ето и позициите на партиите на финалната права:

„Има конституционно мнозинство, което е обединено около убеждението, че съдебната реформа трябва да бъде проведена докрай и аз съм сигурен, че ще бъде и темата ще бъде изчерпана“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Подкрепата я виждам в рамките на вече установената, в рамките на подкрепата, която имаме при внасянето – над 160 народни представители. Вярвам, че ще бъде потвърдена и в залата“, каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

На обратния полюс остават гласовете на „Възраждане“ и БСП. „Възраждане“ дори са питали Конституционния съд може ли промяната да е само със 160 гласа.

„Исканията на така наречената сглобка са антиконституционни и целят един законен преврат“, каза Златан Златанов от „Възраждане“.

ИТН нямат представители в комисията. ДПС имат, но не коментираха промените.

Част от съдебната система продължава да е против промените. Прокурорите са против разделянето на ВСС на две, но искат само един мандат от пет години за главния прокурор и запазване на надзора за законност.

Снимка: bTV

След одобрението от парламентарната комисия, проектът влиза в пленарната зала. Той трябва да бъде гледан на три четения. Очаква се първото да е на 8 декември, а второто и третото през следващата седмица.

Така до 15 декември България може да има готова шеста поправка в Конституцията. Законът се обнародва от Народното събрание в 7-дневен срок, а не от президентската институция.