ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще внесат заедно текстове за конституционни промени и ще ги гласуват до края на годината. Междувременно в парламента имаше и отзвук по темата за концесията на „Лукойл“ на пристанище „Росенец“.

Нова година - нов Висш съдебен съвет, нов главен прокурор и промяна в конституцията в частта ѝ със съдебната власт, са три цели, които обединяват партиите, подкрепящи правителството. Това стана ясно от изявления на Бойко Борисов и Христо Иванов.

„Проектът за Конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, трябва да излезе заедно и да го представи пред обществото, тогава има шанс“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Целта, колкото се може по-бързо дa приключим до Нова година с конституционните промени е обща цел“, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Двамата лидери задочно отговориха и на президента Румен Радев.

„Той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. Хареса му 2 години и половина еднолично да управлява“, коментира Борисов.

„Г-н Радев избра да застане в една от най-ретроградните позиции. Бих казал позиция, която заплашва националния интерес. Всеки път когато видя, че президентът се дразни от това, че има редовно правителство, което следва нашите приоритети, се убеждавам, че сме на прав път“, каза още Иванов.

Борисов не скри, че управлението има проблеми, а лидерите на формациите във властта трудно балансират между общия и партийния интерес.

„Знаем, че правителството не е идеално. Голямо мъжество проявиха Христо Иванов и Кирил Петков, включително и ние, да рискуваме партиите си, за да има редовен кабинет“, посочи Бойко Борисов.

И Борисов, и Иванов още веднъж обясниха защо ще прекратят концесията на „Лукойл“. Според тях милиарди български левове са изтекли към Русия, в момент, в който тя воюва с Украйна.

Преди да излязат във ваканция депутатите ще заседават в конституционната комисия следващия вторник. Всяка парламентарна група има право да предлага свой проект за промени в основния закон. Засега е известно, че такъв проект имат първите две формации в 49-ото Народно събрание, както и ДПС и „Възраждане“.