Последен работен ден в парламента. Депутатите се оттеглят в лятна ваканция, която ще продължи месец. Първият им работен ден е сряда, 2 септември

Последният сезон в парламента мина под знака на коронакризата. На депутатите им се наложи да въведат извънредно положение. А иначе днес спориха за това от кога да за почне да се плаща извънредният труд през седмицата на служителите на МВР от догодина или още от сега.

Компенсирането на извънредния труд в системата на МВР не само с допълнителен отпуск скара управляващи и опозиция. Предложението на ГЕРБ е плащането да започне от догодина с новия бюджет на държавата. БСП настояват това да стане още от тази година.

„Ако правителството не подаде оставка тези хора ще работят извънредно - дотгогава как ще ги компенсирате с допълнителни дни и как те могат да се възползват от тези дни при положение, че те са ангажирани с протестите“, каза Драгомир Стойнев – БСП.

„Това е политика на правителството. Така сме решили, така го правим. Когато вие дойдете на власт - тогава вие го направете по друг начин. Наслушал съм се на това - когато не сте на власт - някой друг да плати сметката“, заяви Валентин Радев – ГЕРБ.

„Този проблем не е от днес, от вчера. Тази ситуация, която предлагаме да се промени от януари догодина, е договерено да е така с всички синдикати“, каза Христо Терзийски - министър на вътрешните работи.

На първо четене депутатите одобриха компенсациите да започнат да се изплащат от 1 януари догодина.

Спорът ще продължи наесен - при второто четене на промените.

Той обаче вече ще се води на друго място - в новата пленарна зала. В бившия Партиен дом.

Там тече ремонт вече няколко години. А залата трябваше да е готова още през 2018.

Като последно говорил от трибуната на тази зала в историята ще е екоминистърът Емил Димитров. Той избра за последен път да прочете клетвата, която всички министри и депутати са полагали.

Последните останали в пленарната зала макар и малко на брой решиха да увековечат момента.

Последният ден за този политически сезон ще е и последен за тази сграда като действащо народно събрание. Като излязат през тази врата депутатите ще им е за последно. Ще се върнат на работа в бившия Партиен дом, където приключва ремонта.