Сигнал до bTV за това, че държавата отказва да изгради инвалидна рампа за две жени от Сливен, които живеят в един вход. От Mинистерството на труда и социалната политика не одобрили проекта и финансирането от 9 хиляди лева.

Снимка: bTV

Стълбите и асансьорът до петия етаж, така изглежда всеки ден, в който Василка и дъщеря й искат да излязат навън. Жената е с тежки увреждания след катастрофа, а 80-годишната й майка е единствената й опора.

"Като политнем назад и има опасност да паднем и двете, и тогава не ме питай какво става. Не го пожелавам на никой", казва Василка Гърбова, майка.

Снимка: bTV

В същия вход живее жена с церебрална парализа. Баща й носи на ръце инвалидната количка:

"С количката я свалям по стълбите - стъпало по стъпало и стъпало по стъпало я вдигам. Същински Еверест са тези стъпала. Ако знаете колко пъти съм сънувал, сънувам, че изпускам количката", споделя Стефан Стоянов, баща на момиче с увреждане.

Семействата кандидатстват по програма за достъпна жилищна среда, за да им бъде изградено подемно устройство.

Никой не им казва, че едно от условията, за да бъдат одобрени, е, че хората, за които са предназначени, трябва да могат да ги използват сами. И двете жени са с тежки увреждания и не мога да движат ръцете си.

Снимка: bTV

„Виждам пропуск от гледна точка на общинската администрация при съгласуване на проекта“, каза Адриана Стоименова – зам.- министър на труда и социалната политика.

За тази година социалното министерство е одобрило 49 проекта, на стойност малко над милион и 900 хиляди. А за двете семейства остава възможността догодина да кандидатстват по друг проект.