Нов тон в диалога между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. След серия критики и на финала на европредседателството ни, президентът похвали кабинета за свършеното за Западните Балкани.

Румен Радев заяви, че правителството е показало кураж и е привлякло вниманието на Европа върху този регион.

Снимка: bTV

Премиерът Борисов пък поиска ЕС да затвори външните си граници и мигрантите да се допускат само през официалните гранични пунктове.

Снимка: bTV

Миграцията и Западните Балкани са основните проблеми, които ако не бъдат решени ще се отразят дългосрочно на съюза. Това стана ясно от думите на премиера пред депутатите от европейските национални парламенти.

По въпроса за миграцията той спомена, че европейската комисия е похарчила 26 млрд. евро в отчета си и има 1 млн. бежанци, а у нас са дадени 160 млн. евро, усвоени са 80 млн., а мигрантският натиск е нулев.

Президентът похвали правителството за куража и упоритостта да наложи Западните Балкани в дневния ред на Европа, въпреки проблемите с излизането на САЩ от иранската ядрена сделка, търговските спорове с европейския съюз и дискусиите по пакета "Мобилност."

Бойко Борисов изчисли, че за проектите, които гарантират инфраструктурна свързаност в региона ще трябват 32 млрд. евро, а само за войната в Косово са похарчени 50 млрд. Той посочи като пример ръкостискането между президентите Вучич и Тачи и договарянето между премиерите Ципрас и Заев за името на Македония.

Външният министър Екатерина Захариева подчерта, че следващата седмица е изключително важна, защото в Брюксел ще се обсъжда въпроса с разширяването на съюза.

Македонският министър е обяснил пред колегата си, че 80% от гражданите на Македония са за европейската перспектива

„Заради проблема с името бяхме затворени пред вратата на НАТО и Европейския съюз твърде много години и търсехме ключа, защото друга врата няма да има, която да се хлопне пред лицето ни”, коментира Никола Димитров.

Външният министър на Македония обясни, че правителството подготвя законопроекта за преименуването на страната.

Референдумът за името в Македония ще е през септември.