Специализираната болница за рехабилитация в Котел спешно търси медицински персонал за разкриване на отделение за лечение на COVID-19, съобщава БТА.

От лечебното заведение са осигурили 11 легла в изпълнение на заповед на здравния министър, но липсват лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за пациентите. 

По думите на управителя д-р Цветан Влахов необходима е и апаратура – за кислород, за вливане и т.н. Служителите в болницата, които са четирима лекари и четири медицински сестри, са отказали да работят с COVID болни.

Ако бъдат прехвърлени в новото отделение, те ще трябва да преустановят работата си на настоящите си позиции. 

В Специализираната болница за рехабилитация капацитетът е 55 легла, като натовареността е различна, а в момента настанените там са намалели.

Според д-р Влахов по-подходящо би било разкриването или преобразуването на COVID отделение във Вътрешното отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" – Сливен, което се намира в същата сграда, защото там работи пулмолог, терапевт, подготвени и обучени сестри. 

Д-р Влахов уточни, че там и сега лекуват пневмонии, както и че разполагат с кислородни апарати.

По данни на Областния кризисен щаб към момента заразените с COVID-19 в Котел са 43-ма. Според местните медицински експерти обстановката в общината не е тревожна – имало е локални огнища, които са затихнали. В града няма реаниматор и близо час и половина е нужно, за да бъде транспортиран пациент до областната болница в Сливен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!