Тийнейджър във Великобритания загубил зрението си, след като години наред се е хранил само с чипс и пържени картофки. Диетата му е довела до дефицит на витамин В12 и непоправими увреждания на очите.
Ябълка или чипс - не е тайна, че често изборът на тийнейджърите е второто. Широко разпространени са рисковете, до които води злоупотребата със солена и пържена храна, като например затлъстяване или диабет. Но може ли и как да доведе до увреждане на зрението провери екип на bTV Новините.
Близо десетилетие тийнейджърът в Бристъл приемал само чипс, пържени картофи, бял хляб, наденички и шунка.
На 14 години развил дефицит на витамин В12, а на 17 започнал да губи слуха и зрението си. Установено е, че страда от липса и на витамин D, мед и селен.
Проф. Силвия Чернинкова от Александровска болница обяснява, че начинът на хранене може да доведе до недостиг на витамин В12, развитие на оптична невропатия и увреждане на зрението. Тези случаи обаче са рядкост.
„Витамин В12 се съдържа в храни от животински произход - риба, яйца и яйчни продукти, мляко. Ако има недостиг години наред на такава храна, която е богата на витамин В, няма внос на В12. Той се внася изцяло с храната”, обясни проф. Чернинкова.
В опит да се намали употребата на вредни храни Министерството на здравеопазването у нас забрани продажбата им в училищните лавки. В магазините наблизо обаче ограничения няма.
Децата често отказват, когато им бъдат предложени плодове и зеленчуци. Но с упоритост Мария Апостолакис е научила дъщеря си да ги обича. Семейството живее в САЩ и родителите се притесняват какви хранителни навици ще изгради.
Специалистите препоръчват на родителите да не се отказват и да предлагат на децата си питателна храна.
Специалистите по хранене припомнят, че пълноценната и разнообразна диета е особено важна за правилното развитие на децата и младежите.