Учениците, които желаят ще могат да учат от разстояние в електронна среда заради COVID-19. Промяната в Закона за училищното и предучилищно образование беше гласувана окончателно от депутатите.

В извънредна епидемична обстановка, от обучение от разстояние в електронна среда ще могат да се възползват деца, за които по здравословни причини присъствието им в училище е рисково. 

Снимка: btvnovinite.bg

От новата опция ще могат да се възползват и учениците, и родителите, които предпочитат тази форма на обучение, но тогава ще се изисква разрешението на началника на Регионалното управление на образованието. 

В 122 ОУ „Николай Лилиев“ в столицата вече има родители, които са заявили желанието си, че искат децата им да учат от разстояние в електронна среда заради COVID-19. 

Яна е сред родителите, които не желаят да пускат децата си в класната стая заради пандемията от новия коронавирус. „Това не е страх, това е оценка на риска! И докато оценката на риска показва, че това е прекалено голям риск, който аз не съм склонна да поема“, добави майката.

Снимка: btvnovinite.bg

4-класничката Калина Драгнева сподели, че ако се обучава онлайн, съучениците, училището и преподавателите ще ѝ липсват. Признава, че за нея е по-добре да учи от вкъщи. „Първо защото е по-безопасно и второ – няма кой да ме тормози през цялото време“, допълни момичето.

В училището на момичето технически са подготвени да обучават класове, в които част от децата ще са в стаята, а друга част - пред екрана. "Дали ще бъде пускан онлайн часът, който тече с децата в класа или ще бъдат отделни часове с детето, или комбинация от двете. Предполагам, че това би трябва да бъде разписано или поне казано, че училището трябва да създаде организация, коментира Ивета Германова, директор на 122 ОУ "Николай Лилиев“.

Нормативните промени, които трябва да опишат реда и условията за прилагането на новата възможност, обаче, няма да са готови до 15 септември, признават от образователното министерство. Което ще наложи училищата да измислят начин да компенсират тези ученици.

"Било през консултации, допълнително обучение, различни материали, които биха им изпращали учителите, за да не изостават учениците", заяви Евгения Костадинова от Министерството на образованието и науката.

Родителите, които изберат новата опция за обучение на децата си, трябва да подадат заявление за това до 15 септември. Ако причината е здравословното състояние на детето или близък, с който то живее – заявлението се подава в училището, ако е просто избор на семейството – в регионалното управление на образованието.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако училището не може да осигури такова обучение, ще го осигури друго училище, определено от Регионалното управление на образованието.

За предстоящата учебна година се допуска изключение и се дава възможност през цялата година да има обучение от разстояние в електронна среда, без значение дали е обявена извънредна епидемична обстановка.