Полицията и антикорупционната прокуратура в испанската автономна област Каталуния разследват схема за пране на пари, в която участват български граждани.

Местен вестник твърди, че се проверява дали с тях е свързан и премиерът Бойко Борисов. Изданието "Ел периодико" пише, че следствените действия са в резултат на сигнал, подаден от българската неправителствена организация БОЕЦ.

Българският вътрешен министър заяви, че към момента няма никакви запитвания и информация по официални канали. От прокуратурата също отрекоха да са били сезирани.

Самият Борисов отрече да има общо със случая и видя в серията материали координирана атака срещу управлението.

Изданието "Ел периодико" пише, че следствените действия са започнали през 2019 г. Пред bTV от испанската полиция потвърдиха, че разследване като описаното има, но че то тече в момента и затова отказват подробности.

„Сигурно ще искате да знаете кои личности от българската администрация са замесени, но не мога да ви кажа нищо. Има разследване, но не мога да ви дам конкретни данни“, каза говорителят на полицията в Каталуния.

Според "Ел Периодико" разследващите са установили, че бившият български модел Борислава Йовчева и баща ѝ са управлявали две компании, които са получили милиони евро от "физически лица, които не пребивават в Испания“.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството живеело в луксозно имение в Барселона. Вестникът твърди, че обект на проверка е и дали българският премиер Бойко Борисов е свързан по някакъв начин със схемата. Българските служби и прокуратурата обаче не са информирани.

„Нямаме информация, по официалните канали няма постъпили такива запитвания“, каза вътрешният министър Младен Маринов.

В Брюксел премиерът обяви, че няма къща или имоти в Барселона и не е свързан с разследваните фирми. Той намекна, че това е и вътрешна, и външна атака.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отнасям се с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие“, коментира Борисов.

„Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента, го говореха всичко това. Дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, пише, че не са открити доказателства. Какво да кажа. Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера. За това нещо преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, за да се направи пуч“, каза още Бойко Борисов.

Темата с "къщата в Барселона" се появи и преди близо пет години.

"В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя“, коментира тогава премиерът.

Снимка: btvnovinite.bg

А политическите реакции днес не закъсняха.

„И аз, подобно на премиера, съм готов да се хвана на бас за няколко рубли, че тази атака идва от Изток. Ние много добре знаем кой е поръчителят, кой е извършителят и съм убеден, че рано или късно българските граждани също ще бъдат наясно с това“, коментира Тома Биков от ГЕРБ.

„Ако информацията е вярна и тя бъде потвърдена, г-н Борисов е неспасяем политически“, каза Румен Гечев от БСП.

Борисов заяви още, че за последен път е бил в Барселона преди 15 години, когато е бил кмет.

Междувременно bTV отправи запитване за допълнителна информация по казуса до всички ангажирани институции, включително и до испанските власти.

От президентството пък коментираха, че „президентската институция няма отношение към разследването на българския министър-председател от полицията в Каталуния“.