България подновява полетите от Великобритания, стана ясно след съвещание на премиера с министри.

Решението е взето, след като десетки българи второ денонощие са блокирани заради мерките срещу новия щам на коронавируса.

Първият редовен полет от Лондон до София ще е на Бъдни вечер. Наша проверка показа, че днес е имало планирани 4 полета от Англия до България, като заради мерките всички те са били анулирани. 

На границата продължава да има струпване на стотици български шофьори. Протестите, които започнаха снощи, продължиха през цялата нощ. Пропускателния режим е бавен и опашката не намалява.

Макар границата между Франция и Великобритания вече да е отворена, напрежението продължава, заради изискването всички преминаващи да разполагат с отрицателен PCR тест.

В помощ на медиците са изпратени военни, които да подпомогнат тестването. На опашката има близо 5000 камиона.

В българското посолство има регистрирани над 40 случая на българи в бедстващо хуманитарно положение. Създадена е организация за това те да бъдат транспортирани приоритетно с първия полет, който е планиран за утре в 17 часа от Лондон.

„Ситуацията, породена от коронавируса, се приема като генерална репетиция за това какво може да се случи на границата на острова и с европейските граждани, живеещи тук, ако не се постигне сделка с Европейския съюз до 31 декември“, каза Марин Райков, посланик на България във Великобритания.

Карантина за пристигащите ни сънародници

Пристигащите от Великобритания ще подлежат на 10-дневна карантина.

На работно съвещание при премиера беше решено до края на годината пристигащите българи да бъдат изследвани  на границата с антигенни тестове, а от другата година ще се изисква отрицателен ПСР тест, направен 72 часа преди пристигането на пътуващия у нас. 

„От 12 часа днес се възобновяват полетите до Република България. Това са мерки, които ще бъдат в рамките на преходния период и от 31 или 00:00 часа на 1 януари. Ще има мерки към пристигащите от Обединеното кралство и Северна Ирландия“, заяви Росен Желязков, министър на транспорта.

„Издаваш заповед още днес да могат всички българи да се приберат в родината си. В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха, висенето по границите на наши сънародници. Така че ви го разпореждам – включително, Желязков – на твое командваме правителственият „Еърбъз“ и той да е подготвен ако е необходимо“, каза  премиерът Бойко Борисов.

Българското консулство е в постоянен контакт с бедстващите българи в Англия, уточни външният министър Екатерина Захариева и допълни, че вече са раздали храна и вода на сънародниците ни, попаднали в капана на блокадите. Разговаряли са и с местните власти да помагат.

"Има доста българи, които са напуснали квартирите си, тъй като са с прекратени трудови договори. Също така студенти, които поради усложнената ситуация там са помолени да напуснат общежитията и са в наистина трудна ситуация. Те няма къде да живеят", каза Захариева. 

Здравният министър предложи след Нова Година да се въведе изискването за задължителен PCR тест, извършен до 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.