В събота следобед семейство Иванови посещават "Армира" край Ивайловград, където има антични мозайки на 2000 г., но с изненада се натъкват на сватба в единствената запазена у нас древноримска вила.

„Започнаха да идват гостите от сватбата и ми направи впечатление, че те абсолютно не се съобразяват с факта ,че ходят по мозайките. Всички от дамите бяха в официално облекло, на високи токчета, разхождаха се по мозайките, като по същество стъпваха по артефактите на музея“, разказва от първо лице за скандалния случай Димитър Иванов.

Снимка: bTV

Ритуалът на младоженците е бил на място, където е разрешено да се ходи, а гостите е трябвало да бъдат на стъклени платформи. Част от тях обаче предпочели да наблюдават церемонията в т.нар. зала за пиршества, стъпвайки върху уникалните мозайки. Мъжът прави забележка на длъжностното лице, извършващо бракосъчетанието. Оказва се, че това е лично кметът на Община Ивайловград – Диана Овчарова (ГЕРБ).

Снимка: bTV

„Госпожа Овчарова каза, че не е моя работа да се занимавам с това как се спазват правилата. В последствие тя обясни на посетителите, че мозайките са здрави и могат да се тъпчат“, разказва Иванов.

Заместник-кметът на Ивайловград потвърди, че е в този случай е допусната грешка. Днес кметът е в болничен. „Община Ивайловград отчита грешката си, за това, че е допуснато по мозайката да бъде струпвано. Предполагаме, че това се е случило с оглед спазване на противоепидемични изисквания и отстоянието от метър и половина“, обяснява зам.-кметът Светла Молова.

Утре от Министерството на културата ще проверят нанесени ли са щети на паметника от национално значение. „Това определено е нарушение на Закона за културното наследство, Община Ивайловград, която стопанисва обект, а трябва да го пази от разрушаване, в което определено не се включва ходенето по мозайката.", категоричен е регионалният инспектор от ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в МК Слави Славов.

Снимка: bTV

С решение на Общински съвет Ивайловград, срещу 50 лева , всеки може да се бракосъчетае във "Вила Армира". Тя е антична вила е паметник на културата. Една от четирите в света, които са запазени до днес. Открита е през 1964 г. при строежа на язовир. 

Наричат я „Бижуто на Източните Родопи“, включително заради напълно запазени антични мозайки. Част от тях бяха реставрирани преди 6 години, а вилата напълно – реновирана с близо два милиона лева от Европа.