В един от всеки седем проверени магазина има опасни играчки, пиротехника и празнична украса.

Това, до този момент, е равносметката от кампанията "Безопасна Коледа" на Държавната агенция за метрологичен и техничен надзор.

Инспектори проверяват обектите и спират от продажба стоките с нарушения. С наближаването на Коледа и Нова година, магазините са пълни с родители, които избират подаръци. И внимават.

Докато родителите пазаруват, инспекторите проверяват играчките, които от магазина до дни ще са с ръцете на децата.

„Ако този телефон, например, е без наличието на лице, което го пуска на пазара, глобата е от 250 до 1000 лв. Ако няма налично указание за употреба на български език, това е следващо нарушение, което отново е 250 до 1000 лв.”, коментира Мирослав Йотов, главен директор на дирекция "Надзор на пазара”.

„Трябва да се внимава с всички покупки, но предполагам повечето големи магазини внимават още при зареждането на стоките и аз като потребител се доверявам по-скоро на зареждащите магазина“, коментира Петя, която е родител.

Досега са проверени над 200 търговски обекта и има над 30 издадени заповеди за спиране на продукти, а кампанията е все още в ход. 

„Едно от основните изисквания е че трябва да има СЕ маркировка върху изделието или опаковката, която показва, че продуктът отговаря на