В 120 секции в Благоевградско ще гласуват само с машини на частичните местни избори. Четири дни преди 27 юни секционните комисии са преминали през 2 обучения и им предстои още едно.

„Най-неприятният момент за нас ще бъде да прекъсне електричеството, тази машина има батерия, която издържа половин час и ако не бъде възстановено, тази машина няма как да работи“, обясни Мартин Бусаров, председател на ОИК – Благоевград.

Над 30 техници ще има на разположение в благоевградските секции в деня на вота. Но възрастните избиратели споделят с представители на комисията, че не са сигурни дали ще успеят да пуснат гласа си. 

„Хората се притесняват да гласуват с машини, няма да имат възможност за избор, ако се затрудняват“, допълни Бусаров.

За първи път от Централната избирателна комисия обясниха как ще се постъпва, ако избирателят не се справи за 2 минути с машината.

„В третата минута член на Общинската избирателна комисия може да се опитате да ви инструктира, но от дистанция, без да наблюдава вашите действия зад машината“, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Днес стана ясно, че допълнителните машини за парламентарния вот на 11 юли ще пристигнат най-късно до края на тази седмица. „Ще се планират тези дни и ще се реализират доста технически въпроси, във връзка със самата доставка“, обясни Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Все още ЦИК няма окончателно решение дали машините за секциите в чужбина ще бъдат доставени с дипломатическа поща, или по куриер, а на много места там ще са необходими по две устройства.