Православната църква отбелязва Въведение Богородично. В Деня на християнското семейство, съпрузи направиха необичаен подарък за 20-тия рожден ден на сина си – дариха кувьоз за недоносени бебета на бургаската болница.

Снимка: btvnovinite.bg

Кувьозът още утре ще е готов за ползване. Снабден е със сензори за кислород, температура и влажност, които осигуряват на недоносените бебета необходимата среда. Благородният жест стопли сърцата на лекарите от Отделението по неонатология.

Преди 20 години синът на Гергана и Николай се ражда преносен.  „Бях в интензивно отделение със секцио, аз разбрах на следващия ден, защото те държаха в тайна от мен, че той е бил в кувьоз”, спомня си Гергана Господинова.

Снимка: btvnovinite.bg


Идеята да направят дарение на болницата се заражда още тогава. „Много е вълнуващо да влезеш вътре, да видиш децата и да видите как треперят тези хора, а не се отнасят рутинно към това да им дават живот. Тук буквално хората дават живот!”, каза Николай Господинов.

Днес синът им е студент в чужбина, а те се връщат в отделението с по-малката си дъщеря. 

„Няма как да не го приема освен с благодарност към жеста, към човечността, желанието за помощ и подкрепа на тези, които имат нужда от това”, заяви д-р Стилияна Томова – нач. на Отделението по неонатология, УМБАЛ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg


От 1500 бебета, родени тази година в бургаската болница, над 250 са недоносени. „В Европа тази апаратура се подменя на пет години, но се подменя генерално. При нас в България разчитаме на дарители”, допълни д-р Томова.

На дарители болницата разчита и за създаването на семейна стая, в която родители на недоносени деца да прекарват повече време с бебетата си.

За последните няколко години това е четвъртият кувьоз, подарен на бургаската болница от благодетели.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!