В Централната избирателна комисия вече тече повторната обработка на протоколите. Тази сутрин пристигнаха и последните изборни книжа. Часове ни делят от официалните резултати, а в следващите дни очакваме и оценка за ефекта от машинния вот, който за първа година беше въведен масово.

Наша справка в протоколите, публикувани на страницата на Централната избирателна комисия, показва, че най-голям дял от избирателите са предпочели да гласуват с машини в София. В 23-ти МИР те са над 96 хиляди души.

Значителен е делът и във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

Най-малко гласували на машина са в Търново, където скоро след началото на изборния ден, заради проблем, машинният вот беше спрян.

Ако погледнем по-детайлно в района с най-много машинни гласове, виждаме, че абсолютен рекордьор в използването на машинния вот са симпатизантите на „Демократична България“, следвани от избирателите от "Има такъв народ".

На машина или с бюлетина? Цяло село Зорница са избрали новия вариант.

"Щом смартфона можем, нищо не е сложно“. Айдън последвали всички 174 избиратели.

„Няма нито една бюлетина в сандъка и викам, аз ли ще гласувам на хартия, аз влезнах на машина. Като на банкомат, пущаш картата, излизат си цифрите и партиите си излизат“, обясни Сезгин Кадир.

„Даже съм изненадан, че 174 човека са гласували. Според мен активността се повиши при нас и от машинното гласуване“, каза Сезгин Рашид, кмет на с Зорница.

А най-трудна се оказа обработката на изборните книжа в Стара Загора. Оттам едва днес донесоха документите си в Централната избирателна комисия.

„Не сме най-отдалеч, но беше много трудно. Много грешки, много се затрудниха хората. Снощи в 9 ч. приключихме. Всеки втори протокол беше сгрешен“, каза Теодора Крумова, председател на РИК-Стара Загора.

Над 43% от избирателите са гласували преференциално - сочи проучване на Института за развитие на публичната среда на база предварителните данни от Районните избирателни комисии. Преференция са ползвали най-много избирателите в Благоевград, а най-малко - в Кърджали.

Кои ще са имената на новите депутати ще стане ясно в неделя. За да сработи преференцията, поне 7% от избирателите трябва да са гласували и за конкретния кандидат.

„Седем дни след изборния ден вече ще бъдат поименно обявени бъдещите народните представители“, заяви Таня Цанева, говорител на ЦИК.

До неделя кандидатите, които са се състезавали на две места, ще трябва за посочат и откъде ще влязат в НС.

Утре трябва да бъде ясен официално броят мандати, които ще има всяка една политическа сила в парламента.