В четвъртия ден продължава протестът на енергетиците, все още без договорена среща между недоволстващите и властта. Градусът на напрежението расте.

Блокирани са ключови пътни артерии - магистралите „Тракия“, „Струма“ и Прохода на републиката. На четвъртия ден от блокадата синдикатите представиха шест точки, по които са готови да преговарят.

Вечерта протестиращите обявиха, че и утре няма да се отзоват на поканата за среща с правителството в Раднево, настояват преговорите да се водят в Народното събрание с всички парламентарно представени партии.

Те искат бъдеще за въглищните райони, работни места за миньори и енергетици и евтин ток за страната.

Шестте условия получиха пълната подкрепа от протестиращите, а блокадата остава.

Ето и конкретните исканията на протестиращите и предложенията на властта: 

  • Въглищните централи да станат критична инфраструктура на енергийната ни система, настояват недоволните. А властта предлага поетапното им извеждане до 2038-ма година.
  • Енергетиците настояват да има стратегия до 2050 г. До момента властта на е предложила такава.
  • В исканията е посочено: отлагане на либерализирането на пазара на ток за домакинствата. Домакинствата остават на регулирания пазар до 2026 г., е последното решение на парламента.
  • Енергетиците и миньорите искат и включване на централите, мините и общините с техни проекти в териториалните планове. А властта оповести – плановете предвиждат рекултивиране на въглищни терени, инвестиции в зелена енергия и работни места в други сектори.
  • Енергетиците не желаят държавно предприятие, в което да се пренасочат средствата. А държавата предлага такова и до 36 заплати на всеки, който напусне системата.
  • Хората държат на решенията на парламента за запазване дейността на „Марица Изток“ и на променените графици за намаляване на парниковите емисии в Плана за възстановяване и устойчивост. До момента няма обявени нови договорености по плана.

Вижте коментара на Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията: