Извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас за състоянието на яз. "Камчия" ще се проведе във вторник, съобщиха за bTV от съвета. Заседанието ще бъде проведено онлайн.

За него настояха по-рано днес общински съветници в морския град с цел изслушване на представител на Министерство на околната среда и водите и управителя на дружеството "Водоснабдяване и канализация" в Бургас. Поводът стана изнесената информация от министъра на околната среда и водите Емил Димитров за състоянието на язовир "Камчия" и предстоящия воден режим в Бургас.

Според общинския съветник Живко Господинов от 16 октомври до 26 ноември т.г. наличният полезен обем в язовира е спаднал с над 20 на сто.

Притеснителна е и продължаващата тенденция за намаляване, като от Ежедневния бюлетин за състоянието на водите на МОСВ е видно, че в разглеждания период средноденонощният приток на язовир "Камичия" е с близо 10 пъти по-малък от средноденонощния разход на вода.

Трябва да се вземат спешни мерки за решаване на проблема с ниските водни нива, посочи Господинов, цитиран от БТА.

Според ВиК-Бургас имало изготвен идеен проект как жителите на Бургас да избегнат водната криза.

Според представители на дружеството трябва да се извърши ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой", изграждане на част от нов водопровод, който обаче минава през частни и държавни земи, както и изграждане на помпени станции.