Покъртителни разкази на последователи на движението на Фетхуллах Гюлен, които бягат от режима на Реджеп Тайип Ердоган и от репресиите, които се упражняват от властта в Турция, ще покаже тази вечер в bTV Репортерите журналистът Петър Нанев.

За първи път в българския ефир ще видим едни от тези хиляди уволнени от работа и хвърлени в затворите без присъди, заяви той в предаването „Тази неделя” по bTV.

Анкара смята гюленистите са терористична организация, a движението стана терористично след опита за преврат на 16 юли 2016 г., когато властта в Турция го посочи като основен виновник за случилото се.

bTV се срещна с четирима души в Гърция, където те са получили закрила от гръцката държава. Около 500 семейства гюленисти живеят в Гърция, коментира Петър Нанев.

Въпреки че са в друга държава, хората се чувстват много несигурни. „Интервютата бяха проведени в специално наети за това апартаменти, не там, където живеят тези хора. Телефоните им са с извадени сим карти, ползват единствено безжична мрежа и интернет. Комуникират не с популярните чат приложения, а теглят една и съща игра за телефоните и общуват през чата на самата игра”, разказа Петър Нанев.

Всички хора, които интервюирахме, са били пускани след няколко месеца, когато няма конкретни и категорични доказателства срещу тях, допълни той.  

„Когато ги пускат от ареста, конфисуват личните им документи, имат забрана за напускане на страната и те решават да бягат през река Марица в Гърция”, посочи журналистът на bTV.

Единият от героите в bTV Репортерите е детски психолог по професия, който лежи половин година зад решетките, без да е осъден. Той крие лицето си с мотива, че има близки, които все още живеят в Турция. Преди да го откарат в затвора обаче, казва, че е претърпял нечовешки унижения в полицейското управление в Истанбул.

„Когато влязох в участъка „Ватан” научих, че този четвърти етаж, където е отделът за борба с тероризма, бил много известен. Вкараха ме в силно осветена килия, два на два метра. Влязоха двама полицаи и започнаха да ме налагат с ритници и юмруци, докато аз съм на колене и закопчан с белезници, без никой да ми каже в какво съм обвинен. Понеже вътре беше много горещо, по време на боя съм припаднал. Не знам колко време съм бил в безсъзнание, но ме плиснаха с кана студена вода, за да ме свестят. А единият полицай извади колана си и започна да ме удря отново”, разказа той.

„После ме отведоха при началника на полицията. Той попита какви показания съм дал, а полицаите отговориха, че не съм проговорил. Като чу този отговор, полицейският директор заповяда да ме накарат да проговоря. Отведоха ме пак в същата килия и започнаха да ме бият трима или четирима полицаи. Аз пак изпаднах в безсъзнание”, допълни мъжът. 

Друг от героите е инженер в Министерството на енергетиката.

Екипът на bTV потърси и официалната позиция на турската държава. Турция изпрати писмо, в което отхвърля всички обвинения, като признава обаче, че при изолирани случаи на лошо отношение към затворници са наказвали своите служители на Министерството на вътрешните работи.

В разказите има и българска следа. „Единият от героите е дошъл да търси спасението си в България, след което е върнат обратно в Турция. Много неприятни неща са му се случило у нас, въпреки че е търсил закрила, но не е получил такава. Избягал е, за да се спаси от затвора в Турция, но попада в затвора в България”, разказа Петър Нанев.

„Оказва се, че нашата страна е нарушила редица наши закони и международни споразумения с действията си”, допълни той.