В последните дни здравната система отчита недостиг на спешни екипи и липса на места в болниците. Наш екип проследи дежурствата на медиците в линейките в Пловдив и София. 

София

От август досега обажданията на тел. 112, свързани с COVID-19, са близо 3 000. A от началото на годината всички позвънявания към спешния телефон в София са 115 хил.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът ни проследи как преминава дежурство на спешните медиците в столицата за заразен с коронавирус, който е под домашна карантина. На подобни адреси се отива със специални защитни дрехи.

Д-р Дарко Манчевски е родом от Република Северна Македония, но е избрал да работи и създаде семейство в България. Той обясни, че е необходимо технологично време на бързия екип, за да се подготви. На него му отнема поне 10 минути, за да се облече.  „В началото на тази пандемия подписахме договор с ангела – да ни пази и защитава в тези тежки времена, нямаме време за страх, всичко се случва много бързо“, каза д-р Манчевски.

Медиците на първа линия в борбата със заразата получават по 1000 лв. допълнително възнаграждение. Само до този петък броят на медицинските служители у нас, заразени с новия коронавирус, е 2169.  

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка новина за починал медик отваря нова рана за колегите му, още преди старата да е зараснала.  Служителят в столичната Спешна помощ д-р Манчевски разказва, че двама от колегите му са загубили битката с болестта.

„Тежко, тежко се приемат новини да ти почине колега. Те наистина дадоха живота си на работното място в борбата с COVID пандемията, не  е лесно да се чуе такава новина. Тъжно е, но всеки ден сме изложени на риск”, допълни медикът.

Пловдив

С дежурния екип в града под тепетата се отзоваваме на сигнал за заразен с коронавирус. Пациентът е в тежко състояние от няколко часа. Червените светофари не важат, задръстването – също.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите решават, че ще го транспортират пациента в частна болница. Но след пристигането, пациентът остава в двора и няма кой да ги посрещне. От болницата обясняват , че с лавинообразното увеличаването на случаите – приемането става по-бавно. 


„Имало е тежки грипни епидемии, в които наистина са умирали хора, но това нещо – не“, каза директорът на ЦСМП-Пловдив д-р Иван Стойнов.

Лекарите призоват мерките да се спазват. Служителите в Пловдив са се отзовали на около 56 хил. случая от началото на годината, от тях болни или съмнителни за COVID – 19 са над 1800. За сериозен проблем алармират служителите в системата. Все по-често, докато транспортират пациент от едно място на друго, обещаното за него легло, бързо се заема от друг болен, разказва Валентина Янкова, лекар в Спешната служба в Пловдив, с дълъг стаж в чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Случва се, че екипи обикалят от една болница в друга, трета, четвърта, а останалите състояния не могат да чакат – все още има състояния като инфаркт на миокарда, инсулт, катастрофи все още се случват. Това е страшното, че докато ние обикаляме от една болница в друга, нещата продължават и изискват нашата помощ”, допълни д-р Янкова.

Как протича дежурство на спешните медици в най-големите градове у нас - отговорът тази вечер в „bTV Репортерите", веднага след вечерните новини в 19 ч.