Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци отново посреща гостите си с местна кухня, богата музикална и забавна програма. Той започна днес, като продължава и в неделя.
За поредна година планинското градче събра хиляди посетители от цялата страна, дошли да се докоснат до традициите и планината. Тазгодишното издание е 13-ото.
Началото на празника бе поставено от Гайдарски състав „Челопешки полъх“ по атрактивен начин със звуците на гайди, тъпани и гърмежи.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
„Миналата година посетителите бяха 35 хиляди, сега се надявам, че ще са повече. Ние на практика не можем да поберем толкова много хора, всички са добре дошли“, каза за БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Той разказа, че тази година са въведени промени в организацията.
„Има директен стрийминг – пряко излъчване, така че хората, които не могат да дойдат на празника, поне да го съпреживеят“, посочи Кукенски.
За пръв път успоредно с автомобилния мост в близост до мястото на празника е поставен временен метален мост за пешеходци. Целта е да се избегне образуването на задръствания.
По думите на кмета целта на празника е да се запази традицията, да се покажат на гостите местните рецепти за ястия със сланина и как хората в Априлци правят греяна ракия.
„Другото нещо, заради което го правим, е да подпомогнем местната икономика, тъй като 80 процента от нея е туризмът. В момента няма свободно място за настаняване в радиус от 30 километра. Това е един добър плюс“, посочи той.
Част от празничната програма през тези два дни са още Димитър Туджаров – Шкумбата, Райко Кирилов, Ива и Велислава Костадинови, Николай Славеев, Илия Луков, Нелина, Мария и Магдалена Филатови, както и ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.
Традиционната за празника „бабина гозба“ бе приготвена от шеф Пламен Петров в големия „чорбаджийски тиган“. Ястието се прави от 550 яйца, 30 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук. По думите на шеф-готвача, който е родом от Априлци, „бабината гозба“ е традиция от поне сто години.
Част от програмата са и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина, най-атрактивно мезе, за най-вкусно тестено изделие и най-вкусно ястие от сланина.
Празникът не може и без кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита. Според местните най-хубавата сланина става само от отгледано в Априлци прасе.
На следващия ден любителите на традиционната кухня ще опитат априлският боб със сланина, манатарки и сушени чушки. Отново ще могат да се насладят и на богата музикална програма.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK