Министерството на образованието и науката (МОН) освободи от длъжност директора на „Ученически отдих и спорт“ Емануил Райчев. Мотивът са близо 300 хил. фиктивни нощувки на ученици в почивните бази на дружеството, казаха от МОН.

Домакини на някои от базите разказват пред bTV от първо лице за различни схеми с нощувките.

Недялко Стоянов до юли тази година е домакин на почивна база „Младост“ в Кранево към дружеството. По данни на министъра за две години „Ученически отдих“ е изразходило и отчело близо 8 293 000 недействителни нощувки на деца в страната. Парите са държавни – по 30 лв. за ученик на ден.

„Когато бях домакин там, виждам резервации за месец юни – две групи за по 50 човека. И веднага се обаждам на Тошко – Теодор Стоянов, дясната ръка на Манолов. Тошко, какво става, какви са тези групи, аз нямам тая готовност?  Казва ми, спокойно, това са служебни резервации, да дадем бройки, за да можем да защитим пред министерството пари, дотации“, разказва Недялко Стоянов.

Недялко разказва и друга схема – настаняване на свободно почиващи в базата срещу пари, които не постъпвали в държавното дружество. Вземал ги от клиентите с приходни ордери. 

Споменатият в разказа на Недялко ръководител на експлоатация на базите Теодор Стоянов отрече твърденията, но отказа коментар. 

Досегашният директор на дружеството Емануил Райчев потвърди за bTV, че е освободен от поста. Нито той, нито заместникът му Пламен Манолов обаче коментираха доклада за фиктивни нощувки и твърденията на бивши домакини на бази.

От МОН отговориха, че са предали доклада с нощувките на прокуратурата и не са длъжни да го иpпращат на шефовете на УОС. За схеми с настанявания говори и бившият домакин на почивна база „Бащино Огнище“ Ивайло Шопски, който свърза директорите  на „отдиха“ с бившия депутат и някогашен главен секретар на МОН, Димитър Танев. Потърсен за коментар Танев заяви, че от 12 години не е в системата на МОН и няма нищо общо с детските лагери. 

Пламен Манолов, зам.-директор на „Ученически  отдих и спорт”, каза пред bTV: „Нека първо да видим одитния доклад на МОН, но мога да говоря без да видя  черно на бяло какви са обвиненията. Повече от месец и не са ни го дали“.

Още факти и ексклузивни интервюта около доклада за злоупотребите с нощувки в базите на „Ученически отдих и спорт” гледайте скоро в bTV Репортерите с автор Марин Николов.