Образователното министерство разкри хиляди фиктивни почивки на ученици.

Злоупотребите са за над 8 млн. лв., твърдят от ведомството. Прокуратурата започна проверка. 

Вратите на почивна база „Фиш фиш“ в курорта Албена сега са затворени. През лятото обаче в нея са почивали 535 деца, твърдят от дружеството „Ученически отдих и спорт“, което управлява базата. 

Според министерството обаче комплексът тази година изобщо не е отварял. Управителката на почивната станция също е изненадана, че лятото тук са почивали деца.

Правим проверка в още два лагера. Според разкритията на образователното министерство за тях е платен престоят на над 1800 деца в рамките на 2 месеца. И те не са работили това лято.

По данни на МОН около 293 хил. нощувки, вече платени от държавата на дружество „Ученически отдих и спорт“, не са се състояли. Липсват фактури, касов бон и данни за учениците.

Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. В единната система за туристическа информация в периода от 2019 до 2201 г. фигурират записи за едва 6 116 нощувки за деца в базите на дружеството.   

В писмено становище  от УОС обясниха, че „министър Денков вероятно е подведен“. 

„Обвиненията в документни измами са предположения на министъра  и те трябва да бъдат доказани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен“, пише в позицията на дружеството. 

От ресорното министерство обясниха, че са подали сигнал до главния прокурор. По случая се самосезира и Софийска градска прокуратура.