„Ученически отдих и спорт“ (УОС) отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании.

Това се казва в позиция на търговското дружество във връзка с изнесените по-рано от просветния министър Николай Денков данни от одитен доклад, според който за четири месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки на ученици в базите на търговското дружество.

"Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане и с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответните възражения", заявяват от УОС.

От дружеството са категорични, че част от цифрите си противоречат и допускат, че министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно.

"Ако той наистина твърди, че от 8 млн. лв. са върнати 1 млн. лв. и откраднати 7 млн. лв., то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава. Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари", посочва от УОС.

Те припомнят, че сегашното ръководство на дружеството е получило управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2,5 млн. лв., а в момента няма текущи задължения.

"В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в това число и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков. В същото това време МОН пусна ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция", казват от там.

Такова действие тълкуват като "умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм".

"Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база. Обвиненията в документи измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като запознаем със съдържанието по същия начин публично пред медиите ще го коментираме", завършват от УОС.