Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е бил заблуден, това заяви уволнената директорка на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова за отстраняването си от поста. 

Екоминистърът вчера обясни, че Иванова е уволнена, защото е неоснователно е отменила забраната на строителство в местността „Каваци“ – къмпинг „Смокиня“ и „Веселие“.  

Иванова обясни, че Личев не е пожелал да се срещне с нея и да чуе мотивите ѝ за предложената от нея заповед за изменение на режима за строителство. Заповедта за изменението, подписана през април от бившия екоминистър,  е също толкова рестриктивна, както и предходната заповед от 1984 г.,  твърди уволненият директор.

В границите на защитената територия се разрешавали само ремонти във вече съществуващите къмпинги „Смокиня“ и „Веселие“, но не и строителство. Промяната се налагала заради по-ефективното им управление.     

„В границата на тази защитената територия, от момента на нейното обявяване, има два действащи къмпинга - „Смокиня” и „Веселие”, които съществуват повече от 40 години. С тази заповед ние въвеждаме режим за тях, за да могат да се извършват реконструкции и ремонти, но има категорична забрана за ново строителство на тази територия”, обясни Детелина Иванова.

По думите ѝ твърдението, че тази заповед е създадена с цел да се легализира незаконно строителство, което се намира в защитената територия не отговаря на истината. 

Снимка: btvnovinite.bg

Относно случая с поставените бетонни пети на плажа „Смокиня“, Детелина Иванова коментира:

„Издаването на разрешение за строеж не е в компетенцията на РИОСВ-Бургас. Квалификацията дали това е преместваем обект или не, начинът на изпълнение и техническите характеристики е в правомощията на органите прилагащи ЗУТ и ЗУЧК”. 

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно монтажът на спорния преместваем обект приключи. В момента текат довършителни дейности. Заради многото жалби пускането в експлоатация се е забавило, обясни пред bTV концесионерът.

Очаква се в средата на следващата седмица обектът да отвори врати за клиенти.