Увеличават се високотехнологичните кражби на ток, сочат данните на енергодружествата в страната. Миналата седмица ви разказахме за кражбите при потребителите на ЧЕЗ и как всъщност по-често се краде ток в елитните квартали на София.

При „Енерго-про” положението е същото – наблюдават се високотехнологични манипулации на електромерите. Рекордьорите в областта обаче са предимно ромските села Каменар и Синдел.

До юли 2017 г. от „Енерго-про” са разкрили 2220 случая на кражба на ток, а откраднатата енергия е 11 800 МВтч.

При потребителите на ЕВН рекордьор в кражбите не електроенергия е Стара Загора, където стойността на откраднатата енергия е 273,2 хил. лв. за период януари – юли.

В помощ срещу крадците на ток компанията използва т.нар. дистанционни електромери, които водят ЕВН директно на адреса на крадеца.

Наш екип отиде на една такава проверка.

Дистанционният електромер на апартамент в престижен квартал на Стара Загора е подал сигнал за кражба на ток към системата на ЕВН, но в жилището не откриваме никого.

Според показанията на електромера в момента на проверката в апартамента не работи нито един електрически уред, дори и хладилник.

Дали тези данни верни ще каже специално устройство за проверка, наречено „еталон”.

Еталонът измерва паралелно с електромера преминаващото количество електроенергия. Знак, че електромерът е манипулиран е разминаване на данните между двете устройства с повече от два процента. При този апартамент е отчетена разлика от близо 95%.

Проверяващите свалят манипулираното устройство и го заменят в ново. Казват, че получават сигнали за организирани групи от хора, които срещу заплащане ще манипулират електромерите.

Сваленото устройство се изпраща за тестове в лаборатория. Ако резултатите се потвърдят, абонатът е заплашен от глоба – три сметки за ток със задна дата, които се изчисляват по определена формула.

От ЕВН признават, че софтуерът на подменения електромер също може да бъде манипулиран, но съветват абонатите да не го правят, защото отново ще бъдат хванати в рамките на един час.