Семействата, които са лишени от социални помощи за това, че децата им не посещават училище, се увеличават. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане.

Броят на санкционираните семейства поради допуснати от децата им 5 неизвинени отсъствия се е увеличил с 3 000 за една година.

Справка, поискана от bTV, показва, че за 2017 г. общият брой е близо 37 хиляди, а за 2018 г. – почти 40 хиляди.

Последното предложение е социалните помощи да се спират за година, ако детето има пет неизвинени отсъствия месечно.

В училището в ямболското село Роза учат 80 деца от 4 села. Близо 30 от тях са имали над 5 неизвинени отсъствия, което лишава родителите им от семейни надбавки. Според директорката новите мерки ще ощетят предимно децата.

„Такива деца търпят лишение. Ако тези средства бъдат спрени, те ще търпят още по-големи лишения", смята Мария Костадинова, директор на ОУ "Свети Паисий Хилендарски".

Близо 1200 мобилни екипа са ангажирани да върнат децата в училище.
Миналата година в класните стаи са влезли 24 000 деца, но 2100 от тях отново са отпаднали.

Месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование при 400 лева доход на член от семейството с едно дете е 40 лв., а за семейство с две деца - 90 лв.

Снимка: bTV

Срещу съмнение за фалшиви медицински извинителни бележки от училището проверяват в регионалната здравна инспекция.

При съмнение директорът качва бележката в системата и автоматично се праща при колегите от РЗИ за съмнителен документ и инициират проверка”, обясни Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

По данни на Министерството на образованието миналата година са регистрирани близо 7 милиона неизвинени отсъствия на ученици в цялата страна.

Проблемът с неизвинените отсъствия е най-сериозен в София, Пазарджик и Пловдив.