Министерството на икономиката ще увеличи Надзорния съвет на Българската банка за развитие, като назначи нови хора в него, защото Митко Симеонов и Велина Бурска отказват да напуснат след уволнението си. Мотивът им е, че трябва нов конкурс, информира БГНЕС.

В края на май те бяха освободени, а икономическият министър обяви това си решение по време на насрочената среща с Надзорния съвет, която бе излъчена онлайн.

Икономическият министър обясни, че БНБ вече е одобрила предлаганите от него Васил Щонов и Валентин Михов, но поради отказа на Симеонов и Бурска да напуснат, се търси ново решение, така че те да останат малцинство в борда на банката и да могат да се приемат по-лесно промени.

"Не стига, че не са се свършили работата, не стига, че са раздали 1 млрд. на осем компании, не стига, че бяха уволнени, ами сега без абсолютно никаква за мене реална причина, освен само да бавят и да се надяват, че на нашето правителство ще му изтече срокът, реално това правят и ни вкарват в съда, но хубавото нещо е, че БНБ одобри новите членове на надзора и мисля, че в моя мандат ще се събудим една сутрин и ще видим, че ББР могат да дават не само 5 млн. договори, но има професионално управление и всички спънки, пречки, административни хватки сме ги прескочили", коментира икономическият министър Кирил Петков. 

Скандалът около Българската банка за развитие започна след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Петков обяви пред "120 минути", че само 8 компании са получили най-големи кредити от ББР, когато тя трябва да подпомага малкия и среден бизнес.