Увеличава се броят на оздравелите пациенти с COVID-19, стана ясно от последната статистика, представена от Националния оперативен щаб.

За последното денонощие са изследвани 874 души, 24 са положителните. Излекуваните са 34 души.

Двама пациенти са починали.

Заради намаляващия брой на заразените с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение – а те са 10 за последното денонощие, се намалява и броят на болниците в София, които да лекуват COVID-19.

За столицата те са около 20 и са посочени в заповед на здравния министър.

„По-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници в София, които основно работят с новоприети, положителни, които се нуждаят от лечение, за да може болници, които имат 1, 2 или 5 души освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност, с оглед да бъде обслужено това население, което 2-3 месеца отлагаше медицинска помощ“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Така пациентите ще се лекуват само във ВМА, „Пирогов“, „Света Анна“, Александровска, Втора градска, Инфекциозна болница и белодробната.

Ковид-отделенията на другите столични болници обаче ще бъдат запазени за всеки случай, обясниха от щаба.

„Ние имаме запазена пожарна, защото в случай на пожар трябва да гасим пожари. Горе-долу картината е същата, т.е. не може да останем без да запазим отделения, без да сме осигурени с възможности да лекуваме такива пациенти“, обясни Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

Шефът на Щаба проф. Мутафчийски посочи, че въпреки добрите резултати, трябва да продължим да спазваме физическа дистанция и хигиенни мерки, за да избегнем бъдещи взривове, за които предупредили и от НАТО.

 „Неслучайно вчера директорът на СЗО каза „не празнувайте, а се организирайте“. В този дух е и тази нота от Алианса да се подготвят военните и здравни формирования за следващ удар“, коментира проф. Мутафчийски.

От Щаба опрелиха като „смехотворни“ слуховете, че при изследване за COVID-19 хората се чипират. Недоумяват и защо има протестни настроения у нас срещу ваксина срещу коронавируса, при все че такава все още не съществува.