След среща с директори на болници в края на миналата седмица е взето решение да се намалят местата в София за лечение на COVID-19.

Причината – броят на нуждаещите се от болнични грижи е малък.

„По-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници в София, които основно работят с новоприети, положителни, които се нуждаят от лечение, за да може болници, които имат 1, 2 или 5 души освободени и да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност, с оглед да бъде обслужено това население, което 2-3 месеца отлагаше медицинска помощ“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Така пациентите ще се лекуват само във ВМА, „Пирогов“, „Света Анна“, Александровска, Втора градска, Инфекциозна болница и белодробната.

Ковид-отделенията на другите столични болници обаче ще бъдат запазени за всеки случай, обясниха от щаба.

В останалите населени места промени няма, болниците ще лекуват пациенти с COVID-19  както досега.

Междувременно в столичната „Св. Иван Рилски“ от следващата седмица по нов метод ще тестват бързо за коронавируса всички, които се нуждаят от прием.

Новият метод е напълно атоматизиран и  позволява за час да се обработват 180 проби.

„Новият метод е от лабораторна гледна точка много добре проучен за своята точност или както му казваме ние – аналитична надеждност, със сигурност да открива новия коронавирус възможно най-рано“, обясни Ирена Иванова, която е началник на клиничната лаборатория в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

От Националния оперативен щаб за борба с вируса посочиха, че България е в топ 3 на държавите в Европа, справящи се най-добре с борбата със заразата.


„Не мога да разбера, наистина човешки не мога да разбера хора, които при 4,8 млн. заразени в света, при 320 хиляди починали в напреднали страни, с много  възможности, много по-добри от нашите като ресурси, продължават да твърдят, че няма вирус, че няма епидемия. Не знам, човек трябва да е сляп или да не разбира нищо от такива работи, за да има такива твърдения“, коментира доц. Кунчев.

Той определи като „смехотворни“ слуховете, че при изследване за COVID-19 хората се чипират. Недоумява и защо има протестни настроения у нас срещу ваксина срещу вируса, при все, че такава не съществува.