Два месеца след вота - първи мандат за кабинет. И два варианта за министър-председател на първите в Народното събрание. Единият – лидерът на ГЕРБ, другият – компромисна фигура при подписван документ с останалите партии. Това стана ясно преди президентът да връчи папката утре сутрин.

В 10 часа сутринта прагът на Президентството трябва да прекрачи кандидатът за премиер, посочен от партия ГЕРБ. Големият въпрос е: Кой е той? Днес самият Бойко Борисов се определи като най-подходящ за позицията. Изказване в този смисъл направи и бившият финансов министър Владислав Горанов, който сравни лидерът на ГЕРБ с аржентинския футболист Лионел Меси.

Според Борисов обаче вариантите са два. Единият вариант е той - като партиен лидер, да е министър-председател. Другият вариант е да се избере неутрална фигура, която да бъде подкрепена от останалите партии и да се подпише документ за това.

„Можещ, знаещ премиер - това съм аз или друг по компромисен. Варианта за излизане от кризата - това съм аз. Другият вариант В - неутрален човек който да мине и да имаме документ“, каза Борисов.

Тезата беше изложена и от бившия финансов министър Владислав Горанов в Тази неделя по би ти ви. „Кабинет с Десислава Атанасова най вероятно няма да видим, ние си имаме премиер, Бойко Борисов. защото когато имаш Меси не търсиш де Мария. Експертно правителство е дървено желязо“, каза той по-рано през деня в предаването „Тази неделя“.

Днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ е провела заседание по темата. Решението обаче ще бъде обявено официално утре. Борисов още вчера даде знак за намеренията си, отбелязвайки 16-та годишнина на ГЕРБ със снимка, на която е в парламента в ролята си на премиер и текст „Продължаваме“.

Бившите управляващи и втори в парламента коментираха заявката на първите. „Продължаваме промяната“ винаги се е движила от своите принципи. Първият принцип е да си спазваме обещанията. Няма как ние да искаме, да изтръгнем стария модел на корупция и да подкрепим правителство, дали официално или не, подкрепяно от Бойко Борисов“, заяви съпредседателят на партията Кирил Петков.

От БСП, Възраждане и ДБ бяха категорични и през последната седмица, че няма да подкрепят ГЕРБ под никаква форма. От ДПС запазват мълчание, но днес се чу намек, че биха разговаряли за евроатлантическо мнозинство. От „Български възход“ още в началото на тази седмица обявиха, че биха разговаряли с всички парламентарни сили. Загадката: „Кой ще е премиер“, ще получи своя отговор утре сутринта в 10 часа, когато от името на ГЕРБ отиде в Президентството да получи проучвателния мандат за съставяне на правителство.