Защо някои хора не развиват COVID-19? Отговорът на този въпрос търсят учени от целия свят, като предполагат кои са слабите места на коронавируса и защо някои хора не се заразяват.

При някои пациенти COVID-19 минава много леко и те са устойчиви на него. Изследователи вече са установили връзка между нулева кръвна група и отрицателен резус фактор и по-малък риск от тежко заболяване. Учените предполагат, че хората с определени кръвни групи могат сами да си създадат антитела, но точната връзка все още остава неясна.

Снимка: btvnovinite.bg

Изследователите допускат, че съществува генетична мутация, подобна на тази при ХИВ, която предотвратява свързването на вируса с повърхността на белите кръвни клетки. Подобно изменение на човешкия геном се среща едва при около 1% от населението.

Между 3 и 5%  от всички хора по света никога няма да се заразят с коронавирус. Причината са генетични маркери на устойчивост, твърдят учени от различни  държави, които изследват човешкия геном. 

Снимка: btvnovinite.bg

„При 100% ваксинирано население 3-5% не реагират по никакъв начин. Част от хората могат така да мутират по отношение на рецептора, че вирусът да не може да проникне“, казва проф. Атанас Чорбанов, директор на Департамент "Имунология" В Института по микробиология към БАН.

Проф. Чорбанов обясни и защо докато едни не се заразяват, други са по-уязвими на COVID-19.

„Мутации в тези гени правят така, че да се произвежда недостатъчно количество интерферон тип 1, който е основа за бърза реакция на имунната система спрямо съответния вирус“, казва ученият.

В клиничните проучвания участват 100 двойки, при които единият се разболява, но партньорът не се заразява.  Проф. Ива Угринова от „Пирогов“ се среща с вируса безсимптомно.

„Имам антитела, доста добър титър и засега няма да се ваксинирам. Интересен случай е една наша колежка, която се падаше непрекъснато с някой позитивен, тя не се разболя“, разказва проф. Угринова.

Докато разговаряме, разбираме, че PCR тестът на дъщерята на д-р Угринова е положителен, след първа доза на ваксината и след отрицателен антигенен тест.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оказа се, че се е заразила, преди да си постави ваксината, но антигенния тест не я е засякъл. Това е особен случай, не мисля, че тя е изключение, допускам, че има много такива хора“, казва проф. Угринова.

Тепърва в гените ни учените ще търсят отговори на още загадки. Имунолози от България участват в изследване на 200 пациенти  - мъже и жени, които леко, средно и тежко са боледували от COVID-19.