Установена е самоличността на мъжа, за когото се твърди, че е получил близо 1 милион лева от банкова служителка във Варна. 

Предстои да се докаже дали той наистина е принуждавал жената да му праща пари в колети, което да го направи съучастник в престъплението.

Очаква се Окръжната прокуратура да поиска постоянен арест на задържаната банкова служителка обвинена в длъжностно присвояване.

Снимка: btvnovinite.bg

Към този момент мъжът не е задържан, тъй като няма доказателства, че е съпричастен към източването на банката. Въпреки това и срещу него тече разследване, което да установи каква точно е ролята му в случая и дали не е извършил друго престъпление.

Предполага се, че за 3 години банковата служителка е извършила поне 50-тина тегления на средства от чужди сметки. Всеки път сумата е била различна, като основно е варирала между 5 и 20 хиляди лева. Как толкова дълго време действията й остават неразкрити, засега не е ясно. От банката подават сигнал в прокуратурата едва в началото на седмицата.

Присвоените според обвинението пари по никакъв начин не са променили бита на банкерката Невена. Тя живее при родителите си, където обитава една стая.

„Изрядна служителка и изрядно дете. Нямам думи, не мога да издържам психически откакто разбрах. Всички сме потресени”, каза майката и отбеляза, че според нея дъщеря й не е направила това сама.   

„Много добро семейство. 33 години живеем. Въобще няма проблем", допълва нейна съседка.

Жената работила на каса в банката, а тегленията са извършвани от срочни влогове. Иначе разследващите вече имат версия за механизма, по който са присвоени парите. 

"Вероятният механизъм е следният: банковият служител, който е разполагал с достъп, е разпореждал средства от различни сметки към сметка на свой родственик, на когото е пълномощник. След това е правил ново разпореждане на тези пари към собствени сметки, откъдето вече ги е получавал. Засегнатите вложители са около 30 към настоящия момент. Сумите са различни – от 5 000, 8 000,  20 000 лева", обясни за bTV Красимир Конов – окръжен прокурор на Варна.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерти са учудени колко дълго време е действала схемата.

„Не е лесно да направиш този подбор кои сметки да пипнеш, кога, колко – не е лесно, но е успяла. Хората са тези, които да забележат, че се случва нещо нереално, а банките са длъжни да имат проверени служители”, казва Тихомир Тошев.

„Ние сме 100% защитени, защото това ще бъде за сметка на банката”, казва Владимир Каролев.

До този момент са установени 30 ощетени вложители. Всички средства ще бъдат възстановени.

След като изтегляла конкретната сума, по нейни думи, банковата служителка ги пращала като колет чрез куриерска фирма на своя интернет приятел от Монтанско.

„Човек, когото тя не е виждала. Възможно е да я е лъгал. Но в крайна сметка по какви мотиви тя е направила това, на този въпрос тя може да отговори", казва окръжният прокурор Красимир Конов.

Пред разследващите жената разказала, че пращала парите, тъй като виртуалният й приятел имал финансови проблеми с лихвари.