България проявява забележителна солидарност в европейската криза. Похвалата идва от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю пред Националното радио.

Въпреки положителните сигнали през последните дни, Европа все още се намира в критичен момент, смята шефът на ЕК и приветства поведението на страната ни.

„Чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера шият маски, които после даряват. Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия“, коментира Фон дер Лайен.

Страната ни участва в 4-те съвместни обществени поръчки на медицинско оборудване, направени от Брюксел: „В момента те са в процес на производство и след това ще бъдат изпратени на страните, които се нуждаят най-спешно от тях“.

Председателят на Комисията призовава за амбициозен план „Маршал“ за подкрепа на европейските икономики след излизане от пандемията.