Замразяват оставките на трима ключови министри до гласуването на вота на недоверие към правителството. Управляващата коалиция обяви, че запазва стабилността си и възнамерява да остане на власт до края на мандата.

В същото време беше анонсирано, че предстои сериозен ремонт на кабинета.

Оставка на Кабинета и създаване на служебно правителство от президента Румен Радев, премиерът Бойко Борисов определи като абсурд. Тримата министри, на финансите, на икономиката и на вътрешните работи, чиито оставки бяха поискани снощи, запазват постовете си още няколко дни.

Коалицията ще изчака със смените след вота на недоверие, който трябва да се гласува следващата седмица. От казаното от премиера Бойко Борисов, обаче, стана ясно, че смените едва ли ще спрат с тях.

Премиерът Бойко Борисов се извини, че не е обсъдил с коалиционните партньори поисканите оставки на тримата министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. Решението те да се оттеглят беше взето едностранно в ГЕРБ късно снощи, а Патриотите научили за това от медиите. Все така те категорично застават зад партньорството с ГЕРБ. Цел номер едно за следващите дни е отхвърлянето на вота на недоверие, внесен от БСП.

„Коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата. По въпроса за всякакви кадрови промени в Кабинета взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени след преодоляването на вота“, заяви Валери Симеонов.

„Заявката на министър-председателя е за сериозен ремонт на Кабинета, на фона обаче на задълбочаваща се и медицинска, и икономическа криза“, коментира Красимир Каракачанов.

„Ще обмислим, ще направим огромен ремонт на Кабинета. Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим ноември-декември-януари-февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение - ще пострада народът“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Вариант служебно правителство, съставено от президента не съществува за коалиционните партньори. По думите на Борисов има риск друг да го реди:

„Служебно правителство абсурд - тогава ще се подмени протестът с нашия протест, щото на този президент, незрял фигурант, на който Шиши му реди кабинета, но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже кой е Шиши, как Шиши  ще реди на Радев служебното правителство, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати. Защо нямаше протест как Шиши нареди и зависимостта на Радев от Пеевски, който му е редил кабинета, аз не чух от Христо Иванов“.

Бившият служебен премиер професор Огнян Герджиков, който оглави служебния кабинет на президента Радев, коментира думите на премиера.

"Сега научавам, че г-н Пеевски е наредил служебния кабинет преди три години и моите поздрави към него, защото този кабинет произведе най-успешните избори от години, повиши приходите, защото имаше пресичане на контрабандни канали. Значи той е направил чудесен и много успешен служебен кабинет. Затова не мога да крия своята благодарност и възхищение".