„С кадрови промени в кабинета ще се занимаваме евентуално след преодоляването на вота на недоверие, внесе от БСП. Консолидирани сме за отхвърляне на вота“. Това обяви след заседание на Коалиционния съвет лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Коалиционните партньори са се разбрали да продължат да управляват държавата до края на мандата – до пролетта на следващата година, стана ясно от думите на Симеонов.

Премиерът Бойко Борисов поиска вечра оставките на трима министри – на финансите – Владислав Горанов, на вътрешните работи – Младен Маринов, и на икономиката – Емил Караниколов. Целта е да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Борисов съобщи, че те са ги депозирали, но и тримата са получили висока оценка от Коалиционния съвет. 

„Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие и като им видях мотивите, те са изсмукани от пръстите. Идват тежки времена и месеци. Сега едни хора са недоволни от едно, други – от друго, но като гледам лицата от протеста, познавам ги всичките. Не си представям държавата да се управлява от такива хора, тя ще катастрофира моментално, защото те са управлявали, вече сме ги видели.

Трябва консолидация на цялата нация. Разделение да има в тази криза, повярвайте ми… служебно правителство – абсурд. Този президент незрял или фигурант, на който Шиши му реди кабинета, защо нямаше протест за това?, Христо Иванов да каже как Шиши реди на Радев правителството, а излезе и сочи моите министри, каза Борисов. Защо нямаше протест как Шиши нареди кабинета на Радев? Не чух от Христо Иванов. Не си ли зададохте този въпрос? върнете се назад и вижте кабинетите“, коментира министър-председателят.

„Министрите, на които съм поискал оставките, не са лоши, а са сочени с пръст. Коалицията си има своето мнозинство в парламента, това ще се докаже. И ако искат и опозиционните партии, трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа и медицинска криза. Христов Иванов да каже с кого ще управлява или пак върши само черната работа на БСП и ДПС да очернят ГЕРБ и ОП“, уточни Борисов.  

Той даде заявка все пак да направи ремонт на кабинета и то „огромен“

„В чии ръце ще гръмне кризата няма значение – ще пострада народът и огромни маси. Казвам го с цялата си любов към хората, към държавата. Видяхте как мафията иска да управлява държавата с есемеси и с какви лостове“, добави премиерът.

Дебатите по вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“, внесен от БСП, ще се проведат на 20 юли – понеделник, решиха днес депутатите. Гласуването на вота трябва да е 24 часа след обсъждането му в пленарната зала.