При влизането на България във Валутния механизъм ЕРМ2 и в Европейския банков съюз няма да се променя курсът на лева към еврото, бяха категорични управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов. Те участваха в 14-та годишна среща на бизнеса с правителството в София. 

България няма да отменя Валутния борд и да променя фиксирания курс на еврото, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. 

„Ние се намираме във финалната права по преговорите за присъединяването и до участие в еврозоната. Това е позиция на правителството. Тази тема трета година никога не е поставяна и по време на разговорите с европейските финансови институции“, заяви управителят на БНБ.

„Промените се правят по единствения възможен начин – през българския парламент. България ще влезе в еврозоната с този курс и левът ще отпадне, когато влезе еврото“, потвърди и финансовият министър Владислав Горанов.

Финансовият министър беше категоричен, че дори и във входа на преговорите някой да поиска такова нещо от страната ни, категоричният отговор от страната ни ще бъде „не“.

Това гарантира, че повече няма да падат банки и да се поставяме непрекъснато под риск, коментира и премиерът Бойко Борисов. По думите му няма да се повишават цените и няма да пада Валутният борд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!