Пореден рисков склад с излезли от употреба опасни пестициди беше установен у нас. 24 тона препарати за растителна защита с изтекъл отдавна срок на годност се съхраняват в изоставена сграда в землището на варненското село Неофит Рилски.

Пестицидите, събрани навремето от десетки села в района на община Ветрино, се съхраняват в сграда с почти рухнал покрив над две десетилетия. Повечето от тях са използвани още по времето на социализма.

"Нямат опаковки повечето от тях, нямат етикети. Точно заради това са опасни", заяви инж. Христина Генова, директор на РИОСВ – Варна.

Заради въпросния склад в началото на лятото районът по чудо се разминава с екологична катастрофа.

Снимка: БГНЕС

По време на голямото наводнение в село Неофит Рилски през юни складът с пестициди е на сантиметри от заливане. Водата стига буквално до последното стъпало.

"Тука щеше да се разлеят из полето. Провадийска река е съвсем наблизо", каза Ирина Маджарова, заместник-кмет на община Ветрино.

Предстои пестицидите да заминат за Франция, където ще бъдат обезвредени.

"Ние не ги местим от склад в склад, от бидон в бидон или от чувал в бетонен контейнер. Ние ги унищожаваме, както Стокхолмската конвенция е разпоредила", обясни Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

От юли досега в страната са установени 37 рискови склада. До края на годината ще бъдат обезвредени общо 1000 тона опасни пестициди, за което са осигурени 10 млн. лева, уточниха от екоминистерството.