В сърцето на роженските поляни днес се е събрала по частица от всички български кътчета. Уникално етноселище на събора представя стария бит и култура в различните райони на България.

Снимка: Ладислав Цветков

Посетителите могат да видят как са изглеждали къщите на банатските и бесарабските българи и дава възможност да се разходите из македонска, северняшка, шопска и родопска махала.

Майстори на грънчарството показват как се е изработвала посудата за дома преди 300 години.

Снимка: Ладислав Цветков

Голяма атракция със своите костюми представляват банатските българи от Бърдарски геран, които близо две столетия са живели в пределите на Унгария, преди да се завърнат в родината си и да се заселят във Врачанско.

Възстановка и на хайдушко кафене също привлича вниманието на посетителите

Снимка: btvnovinite.bg

„На нашия кът представяме едно вековно кафене с наргилето, което са използвали тогава. Може да се каже, че е почти автентично. Изглежда точно така, както са изглеждали едно време”, разказва Ивайло Николов от комитет „Родолюбие”.

Битът и традициите на босилеградките, банатските и бесарабските българи са представени чрез възстановки на традиционни стаи. Специален интерес предизвиква реконструкция на бита и традициите на бесарабските българи от село Чешмели в Украйна, чиито предци са се преселили там през 1813 г. от Каспичан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние представяме село Чимшилий и село Граничная чешма Варовита. Спазваме си традициите, защото искаме децата ни да си останат българчета, да си запомнят коя е прародината”, споделя бесарабката Таня Янчева.

Етноселището, което пренася назад във времето до различни етнографски области в България, може да бъде посетено и в неделния ден като част от разнообразната програма на събора в Рожен.