Трети ден продължават километричните опашки на граничния пункт „Кулата“.  Хиляди желаещи да влязат в Гърция, прекараха часове на границата. Хора от няколко държави, включително и много семейства с малки деца, изчакваха проверките. Опашката от коли достигна до 15 километра, а напрежението се покачи.

На талази се пропускат в момента на автомобилите от проверяващите на пункта.

Снимка: btvnovinite.bg

Според граничните власти над 70% от автомобилите са сръбски, а те подлежат на 100-процентов контрол. В това време обаче се възпрепятстват проверките на българските автомобили и те чакат с часов на границите

Според наши зрители пък работата на граничните служители е мудна. Голяма част от хората се отказаха и се върнаха в посока София, ескортирани от „Пътна полиция“.

Тези, които останаха да чакат с часове, получиха минерална вода от общината и областната управа.

Още в понеделник в сръбските медии се появиха клипове със закъсали на опашката като Игор Миланович от Белград и 9-месечния му син.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пропътували сме много километри, похарчили сме много пари и енергия и сега трябва да стоим тук на слънце и да чакаме или да се връщаме назад“, казва сръбският гражданин.

Решението гръцките власти да започне да пропуска сърби доведе до още по- големи опашки.

„Заради сърбите и заради другите, които са извън ЕС - да попълват декларации, много бавно стават нещата“, казва Елка Тодорова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е организация в балкански стил, очевидно е, аз съм от Румъния, възможно ли е да има такива опашки? Аз чакам от три часа, но зет ми чака от 7“, казва пък румънски гражданин.

Дългото чакане не отказа никой, тръгнал на почивка на Бяло море. Докато тръгналите по работа, предпочетоха да се върнат.

Освен че декларират на пункта, че не са заразени, много от сръбските граждани минават и тест за COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Напрежение тази сряда имаше и на „Дунав мост“ при Русе, където опашката от тежкотоварни автомобили достигна 10 километра. Заради задръстването на разклона при град Мартен много хора не успяха да стигнат навреме на работа.

Снимка: btvnovinite.bg

Стигна се и до протест. Хората затвориха за кратко разклона към града, което пък временно блокира трафика.