Клаксони, нерви и стотици семейства от няколко държави, блокирани с часове наред – това представлява ГКПП „Кулата“ днес. Опашките се извиха от ранните часове на днешния ден, а хората се оплакват, че никой не им казва защо се случва всичко това.

„Напрежението е въпрос на време да ескалира. Пълно е със семейства с бебета и малки деца, бременни жени, а даже не знаем какво правят. Иначе колите на този и онзи минават в насрещното и ги пускат. Ние, дето им плащаме заплатите, висим“, разказа пред bTV жена, която вече повече от 4 часа е блокирана на границата.

Снимка: Antonis Papamihalakis

По думите ѝ е пълно и със сърби, македонци, румънци. Няма тоалетни и вода.

Снимка: Antonis Papamihalakis

Аналогично е положението и от гръцката страна на границата, съобщават зрители на bTV.

Защо се случва това?

От българска страна на пункта се работи на пълен капацитет – по петима служители на вход и на изход от страната обработват пътникопотока в двете посоки, от гръцка страна служителите са общо трима, съобщиха от МВР. Това значително намалява пропускателната способност на пункта.

Допълнително забавяне има и заради въведеното от страна на Гърция изискване при влизането на сръбските граждани в Гърция, които са граждани на трети страни. Всеки сръбски гражданин декларира устно пред гръцкия полицай адрес на пребиваване и телефон. На голяма част от тях се извършва и тест за ковид-19.

От ГДГП препоръчват българските граждани да се насочват и към ГКПП Илинден, както и към останалите пунктове на българо-гръцката граница - Маказа, Капитан Петко войвода и Ивайловград.