Украйна може да поиска не един, а четирима български граждани да бъдат изправени пред съд, тъй като са подкрепяли проруските сепаратисти в Донецк.

Вчера стана ясно, че Киев може да поиска екстрадицията на Георги Близнаков, един от биячите на Околовръстното, който е пребивавал в Донецк и вероятно е участвал в извършването на убийства.

Известна стана и негова снимка с оръжие и барета, за която се смяташе, че е на проруските сепаратисти. По-късно стана ясно, че баретата не е от тяхната униформа.

Микола Балтажи, посланикът на Украйна у нас, призна, че институциите в Киев вече са се задействали по този случай.

Към момента обаче няма постъпило искане за екстрадиция – факт, който потвърди и главният ни прокурор Сотир Цацаров.

"По отношение на екстрадиционното производство няма неформални контакти. До вчера в 17 ч. такова искане от украинските власти не е постъпвало. Имам предвид, ако постъпи, то трябва да постъпи в отдел "Международен" на Върховната касационна прокуратура", обясни той.

"В момента се обмисля какво решение да предприеме Украйна – или да изиска екстрадиция, или може да стане дума за това, въпросният гражданин да бъде съден по българското законодателство", коментира Балтажи.

"Въпросът е изключително важен и деликатен, защото става дума за участие на български граждани във военния конфликт – на страната на терористите като наемници (...) Всеки един, който вземе участие във въоръжената агресия, ще бъдат разследван; ако не днес, утре ще бъдат подведен под отговорност според украинското законодателство", обясни посланикът.

Петима българи са с досиета в украинския център "Миротворец". Сред тях е и депутатката от "Атака" Магдалена Ташева.

Провинението ѝ било, че е участвала като международен наблюдател на изборите в Донецката народна република преди две години.

"С указ на президента Петро Порошенко 28 депутати и евродепутати бяха обявени за персона нон грата. Сред тях съм и аз", обясни Ташева.

Освен Георги Близнаков има други българи, свързани със акции на сепаратистите, сочи справка в сайта "Миротворец".

Един от тях е Красимир Дечев от Велико Търново. Според сайта той е бил наемник в Донецк, служил в "Първа Славянска бригада". bTV се свърза с Дечев, но той отрече да има връзки със сепаратисти в Украйна.

Останалите двама българи в базата са Иван Янчоглов и Дмитрий Петков.

Микола Балтажи
Снимка: bTV

Украинският посланик подчерта, че "Миротворец" е сериозен сайт, който тясно си сътрудничи с украинското правителството и в много редки случаи хора попадат в базата му погрешка.

"Там са ангажирани много силни учени, експерти... Има натрупан опит в сътрудничество с други държави. Там информацията е сериозна", каза Балтажи.