До няколко седмици ще има епидемични взривове, заради връщането на учениците в училище, твърдят експерти.

Според експертите все още е много нисък процентът на ваксинираните учители в страната, а присъствената форма на обучение създава сериозни рискове за бързо разпространение на заразата. В търсене на изход различни училища измислят алтернативи, като класни стаи под открито небе.

Снимка: bTV

Вторият учебен ден за дванадесетокласните от столичното 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" започна с час на класа под открито небе. Идеята за зелена класна стая в двора се ражда още преди 10 години.


Това е една чудесна алтернатива на нормалните уроци в клас. Докато времето го позволява, мисля, че могат да се използват такива места от всеки един учител”, заяви Николай Данев, учител по история.

Учениците не крият радостта си, че отново са физически заедно.

„Има повече въздух не се притесняваме от COVID ситуацията, чувстваме се по-свободни да комуникираме, защото не ни пречат маските и имаме по-голяма връзка с природата“, каза Ира Владева от 12. клас.

Снимка: bTV

В училището има библиотека и фитнес на открито, метеорологична станция и биоградина.

„Имаме билкова спирала, отглеждаме чубрица, джоджен, растения за домакинството и подправки. Дори някой може да си откъсне и да си ползва вкъщи“, добави библиотекарят Мая Алексиева.